Opening hightech Thielco productielijn voor mechanisch verzinken

REUVER – Thielco Steel Solutions Group mag zich al decennialang een expert noemen op het gebied van (mechanisch) verzinken en coaten. In 2020 bestaat Thielco 70 jaar, om dit jubileumjaar goed van start te gaan openen zij in het eerste kwartaal een nieuwe high-tech productielijn voor mechanisch verzinken. Deze vervangt de bestaande productielijn, die sinds 1987 actief is. Mechanisch verzinken, oftewel mechanical zinc plating, is een corrosiewerende oppervlaktebehandeling die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten waar deze ontwikkeld is voor de automotive.

In een roterende molen worden glasparels en chemie ingezet om zinkpoeder op de producten te walsen. Deze zeer specifieke manier van verzinken is niet-elektrolytisch en wordt uitgevoerd bij kamertemperatuur, wat een aantal krachtige voordelen biedt:

  • Geen risico op waterstofbrosheid en de materiaalhardheid wordt niet beïnvloed;
  • Hoge corrosiewering per micron en een gelijkmatige, visueel aantrekkelijke laag;
  • Laagdiktes vanaf 6 µm mogelijk, schroefdraadpassing blijft zodoende gegarandeerd;
  • Geen stofafscheiding, oneffenheden of beschadigingen aan de producten;
  • Goede elektrische geleiding;
  • Verkleving van producten is uitgesloten.

Het proces leent zich bij uitstek voor het conserveren van ringen, schijven en andere vlakke stansdelen. De lage procestemperatuur maakt het proces daarnaast uitermate geschikt voor geharde draadproducten, zoals draadnagels, veren en veerringen. Door al deze eigenschappen vormt mechanisch verzinken het ideale alternatief voor elektrolytisch verzinken, thermisch centrifugaal verzinken en zinc flake coatings.

De laatste jaren is de vraag naar deze unieke behandeling sterk gestegen. Met de geheel in eigen beheer ontwikkelde productielijn vergroot Thielco de capaciteit en tilt de proceskwaliteit naar een nieuw referentieniveau. Het volledige proces vindt geautomatiseerd en receptgestuurd plaats, waardoor wordt ingezet op een “Zero Defects” resultaat.

Thielco Steel Solutions Group BV is ISO-gecertificeerd. Het proces vindt plaats volgens de richtlijnen uit NEN-EN ISO 12683 en ASTM-B 695. Met snelle levertijden bedienen zij vanuit Reuver, Nederland, partners in heel Europa. Mocht deze oppervlaktebehandeling interessant voor u zijn, neem dan vrijblijvend contact op via +31 77 47 69 350 of via mail: verkoop@thielco.nl.